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Minors in Florida include un-emancipated children less than 18 years of age.

The general rule that parental consent is required prior to medical diagnosis or treatment of a minor does not 
apply when sexually transmitted diseases such as HIV infection are involved. According to §384.30, F.S. and 
Rule 64D-2.004(4), F.A.C., minors are adults for the purposes of consenting to examination and treatment of 
sexually transmissible diseases, including HIV testing and treatment. 

Indeed, Florida specifically forbids anyone conducting HIV tests from telling parents of the minor’s consultation, 
examination or treatment for a sexually transmissible disease, such as HIV infection. This includes telling 
parents either directly or indirectly (such as by billing a parent or their insurer for an HIV test without the child’s 
permission).

Infants and young children are treated as unable to make an informed decision. Therefore, consent of their 
parents or legal guardian is required. 

For older children (such as teenagers); however, the provider must make an individual judgment whether the 
child, as phrased in Department of Health rules, “demonstrates sufficient knowledge and maturity to make an 
informed judgment.” In other words, the Department of Health must decide whether the child has the cognitive 
and emotional capacity to understand the risks and benefits of the test or treatment to which the child is being 
asked to consent.

Healthcare settings: Florida law requires that, when providing HIV testing in healthcare settings, staff need not 
provide pre-test counseling and face-to-face post-test counseling. However, an opportunity for pre- and post-
test counseling must be provided. 

Informed consent does not need to be in writing. 

Healthcare setting is defined as any setting devoted to both the diagnosis and care of clients.  Examples are 
clinics that are county health department (CHD), hospital emergency departments, urgent care, substance 
abuse treatment, primary care settings, community medical centers  and correctional healthcare facilities.

Non-healthcare settings: When providing HIV testing in non-healthcare settings, staff must provide pre-test 
counseling, face-to-face post-test counseling.

Written informed consent is required. 

Non-healthcare setting is defined as any site that conducts HIV testing for the sole purpose of identifying HIV 
infection and does not provide any type of medical care.
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